lördag 23 april 2011

Lökfärgade ägg


Detta ägg är färgat av gullök.
De äggen som ser röda ut är färgade av gullök. De äggen som ser
gröna ut är färgade av rödlök.

Till påsk har man ofta ägg och dessa ägg brukar ofta var vackert färgglada. Särskilt bland barnfamiljer där barnen kan måla äggen. MEN det finns andra smarta och fungerande sätt att göra äggen färgglada! Som att färga äggen med lök. Det låter galet men resultatet blir bra. Så sätt igång!

Detta behöver du:
Ägg
Kastrull
Lök (röd/gul)
Aluminiumfolie
Vatten
Spis

Så här gör du:
Ta skalet på löken och placera det runt ägget. Använd aluminiumfolie för att hålla fast lökskalet. Lägg ägget/äggen i en kastrull och fyll kastrullen med vatten. Det ska vara så mycket vatten så att alla aluminiumtäckta ägg är under vattenytan. Se till så att aluminiumfoliet inte sluter om äggeb helt, då kommer det inte in något vatten och äggen blir inte kokta. Sedan sätter du kastrullen på spisen och kokar äggen. När det är klart spolar du de folietäckta äggen i kallt vatten. Ta sedan bort foliet och lökskalet. Voilá! Det är klart!! Rödlök ger äggen en ganska gul, grön färg med lila antydningar i. Gullök ger en orange färg. För att göra mönster på ägget kan du sätta gummisnoddar runt ägget innan du kokar ägget i "lökskalsvatten"                
(vatten med lök i som fått koka "ihop" sig). Då får ägget ett mönster, det blir vitt där gummisnoddarna suttit. Man kan även lägga ägget i till exempel en nätstumpa och sedan koka det i lökskalsvatten. Då blir mönstret coolt. Det finns mycket man kan göra och det är bara fantasin som hindrar dig!

Lycka till!

//NeverHaveBoring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar