lördag 12 mars 2011

Eget papper!

Att göra eget papper är egentligen mycket, mycket enkelt. Det kan ta lite tid men det är väldigt kul! Dessutom är det väldigt miljövänligt. Så sätt igång!
 

Vad du behöver är:

Tidningspapper eller annat gammal papper.
Pappersramar.
Vatten.
En gaffel.
Två bunkar.
En vaxduk.
En handduk.
En disktrasa.

Hur du gör: 


Börja med att lägga en vaxduk på bordet du tänkt hålla på på. Lägg en handduk över duken, där du tänker dig lägga papperna för att torka sedan. Börja sedan med att riva pappret i små, små bitar. Ju mindre bitar, ju lättare blir det senare. Att använda tidningspapper är lättast eftersom att det är tunt. Det går även snabbast. När du rivit pappret i småbitar lägger du det i en stor bunke och sedan häller du på varmt (viktigt - varmt!) vatten. Använd gaffeln för att mosa pappret och vattnet så att det blir en enda geggig röra. Ju mer du mosar, ju finare blir pappret sedan. När du är klar häller du pappersgeggan i en större bunke. Sedan häller du på mycket varmt vatten. När det är klart är det dags att använda pappersramen. Pappersramen är i två delar varav den ena endast är ett fyrkantigt nät som sitter fast på en fyrkantig ram av trä. Den andra delen är endast en ram av trä - mycket tjockare än den andra delens ram. Den används för att få en fyrkantig form på pappret. Sätt ihop de två delarna (genom att enkelt sätta ihop dem med varandra) och stick ned det i vattengeggamassan. När du tar upp dem igen kommer det att vara fullt med tidningspapper på den "nätiga" delen av pappersramarna. Onödigt vatten rinner ut genom nätet. När du fått bort så mycket vatten som möjligt tar du bort ena delen av pappersramen. Den delen utan nät. Du kommer nu att se hur pappret kommer att se ut. Vänd ramen försiktigt med pappersmassan nedåt mot handduken. Ta sedan disktrasan och tryck den mot nätet. Disktrasan kommer då att ta bort ytterligare vatten. Lyft ramen. Sedan måste pappret torka. Länge. Kan ta en till två dagar. Sedan är du klar!!

Tips: Använd en så slät handduk som möjligt - annars kommer papprets ena sida att bli 'buckligt'.

Tips: Du kan även använda rosa tidningspapper från sportbladet. Eller grönt om du nu har en grön tidning någonstans. Då får ditt papper en annan färg! Annars kan du såklart prova lägga i lite karamellfärg i pappersmassan och se om det fungerar. Dock har jag inte testat det ännu.

Pappersramar finns att köpa i många pyssel & hantverksbutiker.

Lycka till!

//NeverHaveBoring

2 kommentarer:

  1. Det dära med eget papper värkar fett bra!
    Borde tästa någongånf ;)
    Ha det BÄST!!

    SvaraRadera