onsdag 23 mars 2011

Gipsavtryck - hand

Att göra gipsavtryck tar tid, men det är inte alls svårt. Så sätt igång!


Detta behöver du:
Play-Do-Lera (recept nedan)
Gips
Tidningar
Aluminiumfolie
Sandpapper
Kniv

Så här gör du:
Börja med att göra Play-Do-Leran. Låt den sedan svalna så pass att du kan röra den utan att du gör illa dig. Lägg ut tidningarna på bordet du tänkt hålla till, som skydd. Lägg aluminiumfoliet ovanpå tidningarna (leran fastnar bara i tidningar!) och börja sedan använda leran för att göra ett avtryck, en form där du ska hälla gipsen. Kom ihåg att din form måste ha kanter!! Gör ett tryck av handen, till exempel. Gör sedan i ordning gipset och häll det i din form. Gips stelnar väldigt snabbt så efter en kvart kan du börja ta bort leran (OBS: om du vill hänga upp ditt avtryck sedan är det bra att sticka in det du ska hänga den i i gipset innan det torkat!). Ta bort så mycket lera du kan och skölj sedan bort resten under vatten (var försiktig då - gipset blir inte helt 'torrt' förren efter flera dagar och gipset kan bli flytande om du har det för länge under vatten). Sedan måste du låta det stelna i cirka 20 timmar. Efter 20 timmar har gipset torkat till hälften och du kan ta en kniv för att försiktigt skära bort gips, för att få till den formen du vill ha. Sedan måste du låta det stelna ännu mer! När det är riktigt torrt kan du slipa med sandpapper för att fixa till detaljer och göra ditt avtryck perfekt. Sedan är du klar! Om du vill kan du såklart måla och dekorera ditt avtryck bäst du vill.

Recept till Play-Do-Lera

Blanda 4 dl vetemjöl med 2 dl salt. Koka upp 5 dl vatten och häll i 2-3 msk olja i vattnet. Blanda sedan mjölblandningen med vätskan - klart!

Egentligen ska man ha 2 msk alun tillsammans med mjölblandningen också. Men jag hade inte det hemma och det fungerade lika bra utan. Om du vill göra leklera till småbarn är denna lera bra, den kan återanvändas och torkar inte. För att göra den roligare kan du ha i lite karamellfärg som får  koka med vattnet och oljan - det blir färggrant och fint!

Lycka till!

//NeverHaveBoring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar